Zenboksen

Zo’n 6 jaar geleden ben ik begonnen met boksen in de vorm van bokszaktraining. Ik wilde, naast fysieke conditie opbouwen, ook werken aan het leren kennen van mijn wensen en grenzen en het gaan staan en opkomen hiervoor. De naar buiten gerichte yang energie van het boksen zet je in beweging en op energetisch niveau zorgt het ervoor dat je letterlijk steeds meer naar buiten treedt. Ik miste destijds wel een moment van ontspanning na het boksen. Ik had behoefte aan het herstellen van de yin-yang balans en deed thuis vaak nog een korte meditatie om weer in balans te komen.

Toen ik naar Oosterbeek verhuisde zocht ik een nieuwe plek om te boksen en zo kwam ik bij Zenboksen terecht. Daar werd die balans wel hersteld door na het boksen yin yoga te doen. Een naar binnen gerichte energie met de focus op jezelf. Daarnaast leerde ik ook hoe je bokst met iemand anders in plaats van met een bokszak. Ik leerde hoe belangrijk het is om te communiceren met elkaar, verbaal en ook non-verbaal. En toen Jeroen van Zenboksen een opleiding startte tot Zenboks trainer heb ik me direct aangemeld. 
 
Zenboksen is meer dan alleen een sport. Je werkt aan je fysieke conditie, maar ook leer je eigen grenzen kennen en deze grenzen te uiten. Je leert opkomen voor jezelf. Je leert omgaan met de grenzen van de ander, je brengt bindweefsel op rek en werkt aan het soepel maken van je lijf, je leert omgaan met stilte en met je eigen gedachten. Je leert dat je goed bent zoals je bent. 

Door mijn achtergrond als docent zie ik zenboksen ook een toekomst hebben binnen het onderwijs. Juist omdat het op zoveel aspecten ingezet kan worden. En omdat het zowel een naar buiten gerichte energie is als een naar binnen gerichte energie.